Van examen krijg je uitslag

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 13:20

Half December was het zover, ik mocht examen doen voor mijn 3e jaar coachopleiding Zijnsoriëntatie. Ik ging zitten, haalde diep adem, opende de vragenlijst en las ze langzaam door. Ik ging van de ene vraag naar de andere en toen gebeurde het! Ineens voelde het alsof ik de juiste antwoorden niet meer kon vinden en ik zag de tijd wegtikken.

 

Ik kreeg het gevoel dat ik het niet kon afmaken binnen de tijd. Zucht, steun, kreun. Het werd pap in mijn hoofd en mijn innerlijke kind was bang niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Ik voelde haar. Ze wil zo graag goed genoeg zijn. Na een diepe ademhaling vertelde mijn innerlijke ouder haar dat ik zag dat ze het moeilijk had. Ik gaf haar de aandacht die ze nodig had en verdiende. Langzaam maakte de angst ruimte voor helderheid en kon ik mij weer af stemmen op mijn innerlijke wijsheid. Het antwoord op de vraag kwam weer naar boven borrelen.

Toen de tijd eenmaal om was had ik, op een enkele na, de meeste vragen volledig beantwoord en leverde mijn antwoorden in. Het uit handen geven, er viel nu niets meer aan te veranderen, overgave. Toch was ik niet helemaal zeker of het voldoende was. De zelftwijfel werd wakker. Ik verwelkom mijzelf met de zelftwijfel en ik voelde het wat verzachten. De twijfel transformeerde langzaam naar zelfliefde. Ik had mijn best gedaan en voelde dat ik weer op mijzelf durfde te vertrouwen en liet het los.

De kerstvakantie brak aan en ik heb er geen seconde meer over nagedacht, tot ander halve week geleden. Mijn hoofd wilde het weten, wilde controle. Wilde de bevestiging. Kon ik nog verdragen het niet te weten? Kon ik Zijn met de spanning? Het ongeduldige kind had het moeilijk, ze zocht de bevestiging van buitenaf. Ze werd onrustig en ik liet haar onrustig zijn, innerlijk gaf ik haar alle ruimte en toen kwam gisteravond het verlossende woord!De uitslag was binnen en ik had het examen gehaald! De spanning gleed weg en er ontstond ruimte voor vreugde.

 

Zo zie je maar weer dat een examen niet alleen goed is voor groeien in kennis in uiterlijke wereld, maar ook voor groeien in kennis over je innerlijke wereld.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.