Narcisme en gezonde zelfzorg, hoe zit dat?

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 09:40

Mensen met narcistisch gedrag presenteren zichzelf vaak als charmant en attent. Zij weten precies wat ze moeten doen om jouw vertrouwen te winnen. Zonder jouw vertrouwen kunnen zij jou niet manipuleren en controleren. Dit is waarom zij zo goed zijn in het creëren van hun façade van vriendelijkheid en warmte - dit is hun manier om jouw vertrouwen te winnen.

Als je eenmaal in de relatie zitt, zul je merken dat het steeds moeilijker wordt om bij jezelf te blijven. De persoon met narcistisch gedrag is een meester-manipulator die er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat jij denkt zoals hij of zij wil dat je denkt.

In feite is dit zo'n groot probleem, omdat het zo moeilijk kan zijn om te herkennen wanneer je in een relatie met een narcist bent beland. De "goede dagen" kunnen heel goed zijn - hij of zij kan heel liefdevol en attent zijn - maar dan volgt er weer een dag waarop hij of zij kleinerend en wreed tegenover jou is.

Dit soort inconsistent gedrag is erg stressvol, omdat het je constant vraagt om te achterhalen wat er aan de hand is. En wanneer je dat niet lukt komt er een gevoel van radeloosheid. Je gaat continue in je hoofd zitten, analyseren en verklaringen zoeken. Je raakt constant in verwarring, het wordt mistig en je verliest je helderheid. Hoe onzekerder en onstabieler jij je voelt, hoe meer jij geneigd bent om op iemand anders te vertrouwen om jouw problemen op te lossen.Dit is precies wat diegenen met narcistisch gedrag wil, jou afhankelijk maken van hen en zo jouw geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Je weet niet hoe je de veranderingen die je ervaart moet uitleggen of waarom je je voelt zoals je doet. Daarom is het belangrijk om naar jouw eigen onderbuikgevoelens te luisteren en deze serieus te nemen.Echter worden onderbuikgevoelens vaak genegeerd. Het negeren van jouw gevoelens zal er alleen maar toe leiden dat jij steeds meer moeite gaat doen om dingen "te repareren". Nog harder werken, nog beter je best doen. Hoe meer jij je best doet hoe meer jij jezelf verliest.

Wanneer je in een narcistische relatie hebt gezeten, dan weet je dat het niet gemakkelijk is om uit deze vicieuze cirkel te komen. Het kost veel tijd om weer op te vertrouwen op je onderbuik gevoel en te "weten" op dat wat jij voelt en ziet, dat het klopt. Het belangrijkste is dat jij goed voor jezelf zorgt en onthoudt dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gedrag van de narcist. Jij verdient een gelukkig en gezond leven zonder angst of stress.

Heb je hulp nodig om weer te durven vertrouwen op jezelf, jezelf op nummer 1 te zetten en niet meer over je grenzen te laten gaan? Je bent van harte welkom!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.