Bewust ouderschap en Narcisme

Er is geen twijfel dat het ouderschap een van de meest uitdagende en lonende taken kan zijn. Het opvoeden van kinderen vereist toewijding, liefde, begrip en empathie. Maar wat gebeurt er als een ouder narcistische trekken vertoont? Het antwoord is duidelijk: de kinderen zullen lijden onder de onmogelijke verwachtingen, manipulatie, emotionele chantage en gebrek aan empathie.

Lees meer »

Verborgen narcisme; de onzichtbare wereld van manipulatie

Narcistisch misbruik is een onzichtbare wereld waarin slachtoffers vaak jarenlang vastzitten zonder zich bewust te zijn van de manipulatie en vernederingen die ze ondergaan. Het is een manipulatieve, controlerende en psychologische vorm van geweld die vaak niet wordt herkend door de buitenwereld. Narcistisch misbruik kan vele vormen aannemen, zoals emotionele verwaarlozing, verbale aanvallen, gaslighting, isolatie en andere tactieken.

Lees meer »

Goedheid en Narcisme; een ongezonde combinatie

Het kan soms verwarrend zijn dat goedheid niet automatisch betekent dat je geen pijn zal ervaren in relaties. Narcisten zoeken vaak naar partners die makkelijk te manipuleren zijn en bereid zijn om hun eigen wensen opzij te zetten ten koste van zichzelf. In feite trekt de empaat vaak mensen aan die misbruik willen maken van onze fundamentele goedheid, empathie en gevoeligheid.

Lees meer »

Het verschil tussen oprechte vriendelijkheid en manipulatie

Narcistisch misbruik kan een diepgaande invloed hebben op hoe we ons voelen over de mensen om ons heen. Het kan leiden tot wantrouwen tegenover anderen, waardoor we soms zelfs aardige gebaren van anderen met argwaan bekijken. Het is normaal dat je je zo voelt na narcistisch misbruik en daarom is het is belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt en hoe je hiermee om kunt gaan.

Lees meer »

Verantwoordelijkheid & Narcisme

Verantwoordelijkheid nemen is een belangrijk onderdeel van het volwassen leven. Het gaat erom dat je de consequenties van je beslissingen en daden onder ogen ziet en daarvoor verantwoordelijkheid neemt. Mensen met een narcistische persoonlijkheid hebben echter vaak moeite met het nemen van verantwoordelijkheid. Ze zijn gericht op hun eigen behoeften en vinden het moeilijk om rekening te houden met anderen.

Lees meer »

Bewust ouderschap: Onze kinderen zijn onze spiegels

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Je wilt dat ze gelukkig zijn, gezond opgroeien en zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Maar soms kan het gedrag van je kinderen frustrerend zijn. Ze lijken niet te luisteren, trekken zich terug of vertonen ander ongewenst gedrag. Het is dan gemakkelijk om de oorzaak hiervan bij het kind te leggen en strenger op te treden, maar wat als we eens naar onszelf kijken? Onze kinderen spiegelen hun gedrag namelijk aan delen die bij ons nog niet bewust zijn.

Lees meer »

De rommel opruimen

Omgaan met een narcist kan een uitdagende en verwarrende ervaring zijn. Narcisten hebben de neiging om te liegen, manipuleren en hun eigen behoeften boven die van anderen stellen. Dit kan leiden tot situaties waarin jij jezelf verantwoordelijk voelt voor het opruimen van de rommel die ze hebben achtergelaten.

Lees meer »

De cirkel van Narcisme

De cirkel van Narcisme kent een aantal fases. Het begint vaak met idealisering, waarbij de narcist je overlaadt met aandacht, complimenten en cadeaus. De ander toont zich charmant en "liefdevol", waardoor je je gewaardeerd en geliefd voelt. Dit kan soms wel maanden of zelfs jaren duren.

Lees meer »

Verwarring

In het midden van de chaos probeert iemand met een narcistische persoonlijkheid de illusie van eigen onschuld in stand te houden. Het is een situatie die veel mensen helaas maar al te goed herkennen. Misschien ben jij zelf wel eens slachtoffer geweest van zo'n persoon, of ken je iemand die dit heeft meegemaakt. Wat maakt deze situatie zo moeilijk en wat kun je doen om eruit te komen?

Lees meer »

Familiesysteem

Families zijn de hoeksteen van onze samenleving. Het is de plek waar we geboren worden, opgroeien en leren hoe we om moeten gaan met de wereld om ons heen. Een gezonde liefdesband tussen ouder en kind is cruciaal voor het welzijn en de ontwikkeling van een kind. Deze band komt voort uit een veilig hechtingsproces, dat begint vanaf het moment dat een baby geboren wordt.

Lees meer »

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand zichzelf ziet als de belangrijkste persoon in het leven en anderen als minderwaardig beschouwt. Mensen met narcisme hebben vaak moeite om empathie te tonen voor anderen en zijn vaak op zoek naar bewondering en aandacht. Wanneer je in een relatie zit, (denk aan je parnter maar ook je ouders of collega), met iemand die narcistische trekken vertoont, kan dit leiden tot emotioneel misbruik en manipulatie.

Lees meer »

Hoe bescherm ik mijn kind tegen een narcistische ouder??

Regelmatig krijg ik de vraag "Hoe bescherm ik mijn kind tegen een narcistische ouder?" Deze vraag komt voort uit de wetenschap dat het opgroeien in een gezin met een ouder die lijdt aan Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS) zeer schadelijk kan zijn voor het kind. Kinderen van narcistische ouders kunnen te maken krijgen met emotionele verwaarlozing, manipulatie en zelfs misbruik. Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat jouw kind hier slachtoffer van wordt.

Lees meer »