Het Vurige Spel van Bestaansrecht en Narcisme

In de kern van ons bestaan staan twee oerkrachten: vader zon, symbool van mannelijkheid met vuur en lucht als zijn elementen, en moeder aarde, vertegenwoordiger van vrouwelijkheid met water en aarde als haar fundament. Terwijl de man het levensvuur draagt, belichaamt de vrouw de materiële realiteit. Deze dynamiek stelt unieke uitdagingen en rollen voor beide geslachten, waarbij de man worstelt met de incarnatie - de terugkeer in het vlees - en de vrouw een voedende, vormende rol op zich neemt.

Lees meer »

De Kunst van Holding Space

In een wereld die steeds complexer en onzekerder aanvoelt, is er een groeiende behoefte aan mensen die de kunst van holding space beheersen. Het is een vaardigheid die ons in staat stelt om er voor anderen te zijn op een manier die zowel helend als empowerend is.

Lees meer »

Bindingsangst en verlatingsangst: de dans over de verlatingswond

Heb je ooit het gevoel gehad dat je anderen niet genoeg kon vertrouwen om voor je te zorgen? Verlang je naar verbinding, maar duw je tegelijkertijd iedereen weg? Misschien ben je wel bekend met bindingsangst en verlatingsangst, twee emotionele patronen die hand in hand gaan. Deze dans tussen zorggever en zorgnemer kan zich manifesteren als een empaat-narcist dynamiek.

Lees meer »

De dienaren van de narcist

In de psychologie wordt de term flying monkeys gebruikt om mensen te beschrijven die gemanipuleerd zijn en gebruikt worden als dienaar door een narcist. Deze mensen geloven de laster van de narcist en zonder dat ze zich hiervan bewust zijn doen ze hieraan mee.

Lees meer »

De magie van deze laatste dagen van het jaar

Het einde van het jaar nadert en de feestdagen zijn in zicht. Het is een tijd van gezelligheid, samenzijn en terugblikken op het afgelopen jaar. Er is ook iets anders, iets voelsbaars en ontastbaars tijdens deze laatste dagen van het jaar. Er hangt een bepaalde magie in de lucht die ons uitnodigt om naar binnen te keren, stil te staan bij wat er echt belangrijk voor ons is en verbinding te maken met onszelf en anderen.

Lees meer »

Giftige relaties komen door je innerlijke wonden

Het creëren van een snelle en intense verbinding kan voelen als sterker dan alles wat je ooit hebt meegemaakt. Als je door liefde wordt gebombardeerd, is het overweldigend voor je zintuigen. Alsof je helemaal ondergedompeld bent in de ideale relatie die ze voor jou hebben opgebouwd.

Lees meer »

Wanneer het ego rust kan de ziel ontwaken

Het ego speelt vaak een dominante rol in ons leven. Het is ons gevoel van identiteit en persoonlijkheid. Het beschermt ons tegen pijn en onzekerheid door middel van verdedigingsmechanismen zoals angst, woede of arrogantie. Soms kan het ego ons ook beperken en ervoor zorgen dat we vast blijven zitten in bepaalde patronen of overtuigingen die niet langer dienend zijn.

Lees meer »

Wat wakkert jouw innerlijk vuur aan? 🔥

Voor sommige mensen is erkenning een belangrijke bron van motivatie. Het gevoel gewaardeerd te worden voor je prestaties, talenten en inzet kan een diepe voldoening geven. Of het nu gaat om lof van anderen, prijzen ontvangen of simpelweg erkend worden voor wie je bent, erkenning kan dat innerlijke vuur in ons aanwakkeren.

Lees meer »