Hoe bescherm ik mijn kind tegen een narcistische ouder??

Gepubliceerd op 9 november 2022 om 08:44

Regelmatig krijg ik de vraag "Hoe bescherm ik mijn kind tegen een narcistische ouder?" Deze vraag komt voort uit de wetenschap dat het opgroeien in een gezin met een ouder die lijdt aan Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS) zeer schadelijk kan zijn voor het kind. Kinderen van narcistische ouders kunnen te maken krijgen met emotionele verwaarlozing, manipulatie en zelfs misbruik. Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat jouw kind hier slachtoffer van wordt.

 

Het is een lastige situatie waar jij maar deels invloed op kunt uitoefenen, je kan de ander niet veranderen, hooguit de manier waarop jij er mee omgaat. Het is belangrijk om te weten dat NPS niet te genezen is en dat het gedrag van de ouder met NPS vaak onvoorspelbaar en impulsief is. Hierdoor kan het voor jou als andere ouder lastig zijn om te anticiperen op hun gedrag.

 

Echter, er zijn wel stappen die jij als ouder kunt zetten om jouw kind te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van deze stoornis.

 

Bewustouderschap

Een belangrijke stap is bewustouderschap. Dit betekent dat je als ouder bewust bezig bent met jouw rol als opvoeder en dat je afstemt op de behoeftes van jouw kind. Door middel van bewustouderschap kun je zo een sterke band met je kind opbouwen en ervoor zorgen dat hij of zij zich veilig voelt bij jou.

 

Emotionele veiligheid

Omdat de ouder met NPS emotioneel niet beschikbaar is, is het van groot belang dat jij dat wel bent. Creëer een veilige omgeving waarin jouw kind zich emotioneel kan ontwikkelen en waarin hij of zij zichzelf kan zijn. Hierdoor kan jouw kind leren wat gezonde zelfzorg is en leert hij of zij dat zijn of haar gevoelens serieus genomen worden en er toe doen.

 

Negatieve gevoelens verwelkomen

Voor jou als ouder is het belangrijk om negatieve gevoelens te verwelkomen om ze vervolgens los te kunnen laten. Dit betekent niet dat je deze gevoelens moet uiten naar jouw kind, maar dat je ze erkent en verwerkt op een gezonde manier. Op die manier heeft de ouder met NPS minder grip op jou, omdat je minder snel in deze negatieve emoties blijft hangen.

 

Laat je nooit negatief uit over de andere ouder

Omdat kinderen ten alle tijden loyaal zijn aan beide ouders wil je voorkomen dat ze moeten kiezen. Laat je daarom nooit negatief uit over de ander, daar help je jouw kind niet mee. Het is beter om holding, support en veiligheid voor jou kind te creëren zodat het alles met jou kan bespreken.

 

Zoek hulp

Het is een pittig proces en je hoeft het niet alleen te doen. Als je hier hulp bij wilt dan kan ik je hierin ondersteunen, zodat je meer present wordt en beter kunt aansluiten bij de behoefte van jouw kind. Jullie krijgen op die manier een liefdevollere band en jouw kind kan in emotionele veiligheid opgroeien en helemaal zichzelf zijn.

 

Conclusie

Het beschermen van jouw kind tegen de schadelijke gevolgen van een ouder met NPS is geen gemakkelijke taak. Het vereist bewustzijn, zelfreflectie en het vermogen om te blijven afstemmen op de behoeftes van jouw kind. Door middel van bewust ouderschap, het creëren van een veilige omgeving voor jouw kind, het verwelkomen en loslaten van negatieve emoties en het vermijden van negativiteit richting de andere ouder kun je ervoor zorgen dat jouw kind zich veilig voelt bij jou als ouder.

 

Mocht je ondersteuning nodig hebben in deze moeilijke situatie, zoek dan hulp bij een professional die gespecialiseerd is in dit onderwerp. Samen kunnen jullie werken aan het creëren van een gezonde, veilige omgeving waarin jouw kind zich kan ontwikkelen tot een zelfverzekerd persoon.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.