Zelftwijfel

Gepubliceerd op 16 mei 2022 om 08:41

Het is een veelvoorkomend probleem: gevoelens van onzekerheid en zelftwijfel. We kennen het allemaal wel, die momenten waarop we ons afvragen of we het wel goed doen en of we wel goed genoeg zijn. Het kan ons belemmeren in ons dagelijks leven en onze relaties met anderen. Maar waar komt deze twijfel vandaan en hoe kunnen we er vanaf komen?

 

Als coach krijg ik vaak de vraag “Doe ik het wel goed?” van cliënten die met dergelijke gevoelens kampen. Maar eigenlijk ligt daar nog een diepere laag onder, namelijk de vraag “Ben ik wel goed genoeg?”. Deze overtuiging zit vaak zo diep ingedrongen dat we ons er niet eens bewust van zijn.

 

Het is belangrijk om te beseffen dat deze innerlijke overtuiging niet altijd rationeel is en gebaseerd kan zijn op oude patronen en ervaringen uit onze jeugd. Misschien hebben we ooit het idee gekregen dat we niet goed genoeg waren door commentaar van anderen of omdat we niet aan bepaalde verwachtingen konden voldoen.

 

Vanuit de Zijnsgeoriënteerde coaching gaan we ervan uit dat iedereen fundamenteel goed is, ongeacht wat voor ervaringen ze hebben gehad. Door deze overtuiging te accepteren, kunnen we onszelf bevrijden van de last van zelftwijfel en weer een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelen.

 

Maar hoe doe je dat? Het begint bij het herkennen en erkennen van deze diepgewortelde overtuiging. Vaak zijn we zo gewend aan deze gedachten dat we ze als waarheid aannemen, zonder erbij stil te staan dat het ook anders kan. Door bewust te zijn van deze overtuigingen en te onderzoeken waar ze vandaan komen, kunnen we ons ervan losmaken.

 

Een ander belangrijk aspect is het ontwikkelen van een gevoel van verbinding met onszelf en onze innerlijke wijsheid. Dit kan door middel van meditatie, mindfulness oefeningen of andere technieken die helpen om in het moment te zijn en contact te maken met ons innerlijke zelf. Door in contact te staan met onze eigen essentie, kunnen we ons bevrijden van de behoefte om onszelf constant tot het uiterste te drijven en accepteren dat goed goed genoeg is.

 

Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om dit proces door te maken en niet verwachten dat alles direct verandert zodra je je bewust wordt van je overtuigingen. Het vergt tijd en toewijding om oude patronen los te laten en nieuwe manieren van denken en handelen aan te nemen.

 

Wanneer je deze stappen zet, zal je merken dat er een enorme last van je afvalt en dat je weer vol enthousiasme, liefde en energie in het leven staat. Je zal meer verbonden zijn met jezelf en anderen en beter in staat zijn om relaties op te bouwen gebaseerd op wederzijds respect.

 

Als jij ook kampt met gevoelens van zelftwijfel en onzekerheid, weet dan dat er een weg is naar bevrijding. Het begint bij het erkennen van je overtuigingen en het ontwikkelen van een gevoel van verbinding met jezelf. En daarvoor hoef je niet alleen te staan, want als coach sta ik voor je klaar om samen met jou deze weg te bewandelen. Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.