De rommel opruimen

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 16:08

Omgaan met een narcist kan een uitdagende en verwarrende ervaring zijn. Narcisten hebben de neiging om te liegen, manipuleren en hun eigen behoeften boven die van anderen stellen. Dit kan leiden tot situaties waarin jij jezelf verantwoordelijk voelt voor het opruimen van de rommel die ze hebben achtergelaten.

Ze "vergeten" gemaakte afspraken na te komen, dus ga je het allemaal zelf doen. Jij pakt de rommel op. Om in de verwarring en chaos de situatie te overzien maak jij jezelf bijna overal verantwoordelijk voor. Niet omdat je dit graag wil, maar omdat je het gevoel hebt geen keuze te hebben.

Herken je het dat er dingen tegen je gezegd worden als; "jij neemt altijd alles over". Of "niets is ooit goed genoeg voor jou". Het beeld wordt verdraaid.

 

Wanneer je omgaat met een narcist, is het belangrijk om te begrijpen dat hun gedrag niet jouw schuld is. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat je geen controle hebt over hun acties of gedragingen. Wat je wel kunt doen, is de controle over jouw eigen leven terugnemen.

Dit doe je oa. door grenzen te stellen. Grenzen zijn de regels die we voor onszelf opstellen over wat we wel en niet accepteren van anderen. Wanneer we grenzen stellen, beschermen we onszelf tegen negatief gedrag of manipulatie van anderen.Het stellen van grenzen kan moeilijk zijn wanneer je met een narcist omgaat omdat ze vaak proberen deze grenzen te overschrijden of negeren. Het is daarom uiterst belangrijk om vast te houden aan je eigen waarden en behoeften.

 

Een andere manier om de regie over jouw leven terug te krijgen is door duidelijke communicatie. Narcisten hebben vaak de neiging om alles naar hun hand te zetten en kunnen daarom gevoelig reageren op kritiek of feedback.

Het is echter belangrijk om op een rustige en assertieve manier duidelijk te maken wat jij nodig hebt in een bepaalde situatie. Vermijd hierbij het geven van beschuldigingen of kritiek op de narcist. Focus in plaats daarvan op jouw eigen gevoelens en behoeften.

 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je niet verantwoordelijk bent voor de emoties van de narcist. Ze kunnen boos, verdrietig of teleurgesteld zijn wanneer ze hun zin niet krijgen, maar dit betekent niet dat jij verantwoordelijk bent voor hun reactie.

 

Een andere manier om de regie over jouw leven terug te krijgen is door zelfzorg. Het omgaan met een narcist kan emotioneel uitputtend zijn en kan leiden tot stress, angstgevoelens of depressie.

Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor zelfzorgactiviteiten zoals meditatie, yoga, sporten of het bijhouden van een (reflectie)dagboek. Dit zal je helpen om jezelf te kalmeren,  jouw eigen gedachten en emoties onder controle te krijgen en je helderderheid weer terug te krijgen.

 

Omgaan met een narcist is uitdagend omdat ze vaak proberen de controle over anderen te behouden. Door grenzen te stellen, duidelijke communicatie en gezonde zelfzorg toe te passen, kun jij weer de controle nemen over jouw eigen leven. Weet dat het niet jouw schuld is en zorg dat je de regie over jouw leven weer in eigen handen krijgt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.