De cirkel van Narcisme

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 12:50

De cirkel van Narcisme kent een aantal fases. Het begint vaak met idealisering, waarbij de narcist je overlaadt met aandacht, complimenten en cadeaus. De ander toont zich charmant en "liefdevol", waardoor je je gewaardeerd en geliefd voelt. Dit kan soms wel maanden of zelfs jaren duren.

 

Dan begint de volgende fase. Je merkt dat na verloop van tijd de ander verandert in zijn of haar gedrag. Het perfecte plaatje (ideaalbeeld) wordt vervangen door kritiek, vernederingen, kleineringen, minachting en afwijzing. De narcist begint steeds meer controle over je uit te oefenen en manipuleert je om zijn of haar wil te doen.

 

Uiteindelijk komt er een moment waarop de narcist jou verlaat door je af te stoten. Contact wordt vermeden en de ander houdt zich een tijdje afzijdig tot de cirkel weer opnieuw begint. Dit herhaalt zich net zo lang als jij dat toestaat.

 

Het is ontzettend moeilijk om uit deze cirkel te stappen en toch is het mogelijk. Veel mensen die slachtoffer zijn geworden van narcistische relaties hebben het gevoel dat ze er nooit meer uit zullen komen, alleen is dat niet perse waar.

 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent in deze situatie. Er zijn veel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij, dus schaam je niet voor wat er gebeurd is.

 

Ten tweede is het van belang om te erkennen dat er iets mis is gegaan in de relatie en dat je uit deze cirkel wilt stappen. Dit kan een moeilijke stap zijn, omdat het vaak betekent dat je moet erkennen dat je in een ongezonde relatie zit. Het is belangrijk om te beseffen dat er niets mis is met jou en dat de narcist verantwoordelijk is voor zijn of haar gedrag.

 

Ten derde is het belangrijk dat je weer contact gaat maken met jezelf en je zelfvertrouwen weer gaat opbouwen en leert hoe je grenzen moet stellen. 

 

Tot slot is er bereidheid nodig om veranderingen aan te brengen in je leven. Dit kan betekenen dat je afstand moet nemen van de narcist en als het mogelijk is hem of haar uit je leven verwijderen. Je gaat nieuwe  gezonde relaties en vriendschappen aantrekken en nieuwe hobby's vinden om weer plezier te hebben in het leven.

 

Het belangrijkste is echter om niet op te geven en door te blijven vechten voor een gelukkig leven zonder narcistische relaties. Het kan moeilijk zijn, maar met voldoende steun en hulp kun jij uit deze cirkel stappen!

 

Als afgestudeerd coach/therapeut, gespecialiseerd in narcisme, wil ik mensen helpen die vastzitten in deze cirkel van Narcisme. Samen kunnen we werken aan herstel, grenzen stellen, trauma verwerking en toewerken naar een gezonde relatie zonder narcisme. Voel jij dat het nu voor jou tijd is om uit deze cirkel te stappen en wil je daar hulp bij ontvangen van iemand die zelf ervaring heeft met narcistische relaties? Neem dan gerust contact met mij op, ik ben er voor je en ontvang je met open armen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.