Wat is narcisme?

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 17:38

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand zichzelf ziet als de belangrijkste persoon in het leven en anderen als minderwaardig beschouwt. Mensen met narcisme hebben vaak moeite om empathie te tonen voor anderen en zijn vaak op zoek naar bewondering en aandacht. Wanneer je in een relatie zit, (denk aan je parnter maar ook je ouders of collega), met iemand die narcistische trekken vertoont, kan dit leiden tot emotioneel misbruik en manipulatie.

 

Het is daarom belangrijk om te leren hoe je narcisme kunt herkennen, zodat je weet wanneer je in een relatie zit met iemand met deze persoonlijkheidsstoornis. Een van de eerste signalen van narcistisch gedrag is dat de ander voortdurend de behoefte heeft aan bewondering en aandacht. Dit kan zich uiten in het constant praten over zichzelf, of het verwachten dat jij voortdurend complimentjes geeft.

Een ander signaal van narcistisch gedrag is dat de ander moeite heeft om empathie te tonen voor anderen. Wanneer er iets ergs gebeurt, zal de narcistische partner vaak niet begrijpen hoe jij je voelt en zal hij of zij weinig medeleven tonen. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie.

 

Als je vermoedt dat jouw partner, ouder of collega, narcistische trekken vertoont, dan is het belangrijk om hulp te zoeken bij professionals op dit gebied, zodat jij hulp krijgt om sterker te worden en uit deze dynamiek te stappen, zodat jij weer de regie over jouw leven terug kunt nemen.

Een goede coach kan jou leren hoe je narcistisch gedrag kunt herkennen en hoe je hierop kunt reageren. Je leert bijvoorbeeld om assertiever te zijn en grenzen aan te geven, zodat de ander niet meer over jouw heen kan lopen. Daarnaast leer je ook hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en meer zelfvertrouwen en zelfliefde cultiveert en jezelf kunt gaan accepteren, precies zoals je bent.

Een van de belangrijkste lessen die je leert tijdens coaching bij narcisme is dat het belangrijk is om liefde voor jezelf te ontwikkelen. Wanneer jij in staat bent om van jezelf te houden, zal je minder snel geneigd zijn om in een relatie te blijven waarin sprake is van narcistisch misbruik. Je hebt dan namelijk genoeg zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen en keuzes te maken die goed zijn voor jou.

 

Coaching bij narcisme kan jou helpen om uit deze dynamiek te stappen en weer de regie over jouw leven terug te nemen. Het is echter wel belangrijk dat jij zelf ook bereid bent om hieraan te werken en veranderingen door te voeren in jouw leven. Wanneer jij openstaat voor groei en ontwikkeling, dan zal een coachtraject een positieve invloed kunnen hebben op jouw leven.

 

Kortom, als jij vermoedt dat je in een relatie zit met iemand of een werkgever, collega of ouder hebt met narcistische trekken, dan is het belangrijk om hulp te zoeken bij professionals en ervaringsdeskundige op dit gebied. 

Leer jezelf zo te begeleiden dat jij in jouw eigen kracht gaat staan en keuzes maakt vanuit jouw eigen verlangen en vrije wil. Je zal ontdekken dat er, los van alle ingedronken overtuigingen, een plek is in jou die helemaal vrij is, de bron van jouw werkelijke bestaan. Vanuit heelheid zal je een liefdevolle houding naar jezelf ontwikkelen en trek je vanzelf gezonde relaties aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.