De dienaren van de narcist

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 09:43

In de psychologie wordt de term flying monkeys gebruikt om mensen te beschrijven die gemanipuleerd zijn en gebruikt worden als dienaar door een narcist. Deze mensen geloven de laster van de narcist en zonder dat ze zich hiervan bewust zijn doen ze hieraan mee.

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat de meeste dienaren niet bewust kiezen voor het ondersteunen van de narcist. Ze zijn gemanipuleerd zodat ze echt geloven dat ze de juiste kant hebben gekozen. Dit zien ze als heldhaftigheid en denken dat ze het slachtoffer helpen door tegen jou te strijden.

Het gevolg is dat het werkelijke slachtoffer vaak alleen komt te staan. De laster van de narcist wordt versterkt doordat er meer mensen bij betrokken raken, waardoor het moeilijker wordt om jezelf te verdedigen.

 

Hoe ga je nu eigenlijk om met de dienaar? Het is belangrijk om te beseffen dat proberen hen te overtuigen dat ze aan de andere kant staan onbegonnen werk is. Hoe meer jij je best doet, hoe meer zij dit zien als bevestiging van wat de narcist over jou heeft zegt.

De beste manier om ermee om te gaan is door afstand te houden en selectief te zijn in wat je vertelt als je toch contact hebt met hen. Er bestaat namelijk een grote kans dat zij deze informatie onbewust doorgeven.

 

Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de laster en manipulatie van de narcist. Dit kun je doen door je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen. Zoek hulp bij professionele instanties zoals een therapeut of coach om hierbij ondersteuning te krijgen.

Het kan helpen om steun te zoeken bij anderen die ook met deze situatie te maken hebben gehad. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een support group of door het lezen van ervaringsverhalen of tijdens workshops met gelijkgestemde. 

Tot slot is het goed om te beseffen dat dienaren (flying monkeys) niet alleen voorkomen in relaties tussen partners, maar ook in andere vormen van misbruik, bijvoorbeeld op de werkvloer of binnen familierelaties. Het is daarom essentieel om kennis over dit onderwerp te vergaren en zo nodig hulp in te schakelen bij ervaringsdeskundig en gespecialiseerde therapeuten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.