Bewust ouderschap en Narcisme

Gepubliceerd op 30 mei 2023 om 15:30

Er is geen twijfel dat het ouderschap een van de meest uitdagende en lonende taken kan zijn. Het opvoeden van kinderen vereist toewijding, liefde, begrip en empathie. Maar wat gebeurt er als een ouder narcistische trekken vertoont? Het antwoord is duidelijk: de kinderen zullen lijden onder de onmogelijke verwachtingen, manipulatie, emotionele chantage en gebrek aan empathie.

 

Narcistische ouders maken hun kinderen routinematig van streek door zich niet bewust te zijn van hoe hun acties op hun kinderen kunnen inwerken. In plaats daarvan richten ze zich alleen op hun eigen behoeften en streven ze naar controle over anderen. Ze gebruiken vaak manieren om hun kinderen te beïnvloeden die hen verwarren of kleineren.

 

Een veel voorkomende tactiek van narcistische ouders is slecht praten over de andere ouder van het kind. Ze zullen negatief spreken over de andere ouder in het bijzijn van het kind, waardoor het kind gedwongen wordt partij te kiezen of verward raakt door tegenstrijdige informatie. Dit kan leiden tot loyaliteitsconflicten bij het kind, waarbij ze moeten kiezen tussen twee belangrijke mensen in hun leven - hun vader of moeder.

 

Openlijk kritiek uiten op familieleden die ze niet leuk vinden voor hun kinderen is ook een kenmerkend gedrag van narcistische ouders. Door deze tactiek toe te passen, creëren ze een negatief beeld van de familieleden in het hoofd van hun kinderen en kunnen ze voorkomen dat deze relaties zich ontwikkelen. Dit kan leiden tot isolatie en eenzaamheid bij het kind.

 

Een ander gedrag dat narcistische ouders tentoonspreiden is zaken bespreken met hun kinderen die meer geschikt zijn voor volwassenen. Ze brengen hun problemen op tafel en vragen om advies, terwijl het kind niet in staat is om hiermee om te gaan. Dit plaatst onnodige last op de schouders van het kind en kan zelfs leiden tot depressie of angst.

 

Narcistische ouders stellen ook vaak hun kinderen midden in co-ouderschapskwesties waardoor het kind zich gedwongen voelt partij te kiezen of een oordeel moet vellen over een situatie waar hij/zij niets van af weet. Dit kan leiden tot verwarring, stress en angst bij het kind.

 

Een andere manier waarop narcistische ouders hun macht uitoefenen is door hun kinderen te vertellen hoe ze zich moeten voelen in plaats van te vragen hoe ze zich voelen. Bijvoorbeeld: "Je moet blij zijn met wat je hebt" of "Waarom ben je zo verdrietig? Je zou gelukkig moeten zijn." Deze houding ontneemt het kind de kans om zijn eigen emoties te ervaren en deze correct uit te drukken.

 

Als je co-ouderschap hebt met een narcist, zal hij/zij jou er altijd de schuld van geven als de kinderen van streek raken. Hij/zij zal zeggen: "De kinderen zijn boos vanwege wat JIJ hebt gedaan." Ook al is de narcistische ouder degene die de kinderen verkeerd heeft geïnformeerd over wat er werkelijk is gebeurd. Een narcist neemt geen verantwoordelijkheid voor het vertellen van de kinderen over volwassen problemen, waardoor ze zich slecht voelen of van streek raken.

 

In feite halen narcistische ouders voldoening uit het feit dat hun kinderen van streek zijn omdat ze zich gerechtvaardigd voelen dat "jij" de schuldige bent. Het valt op hoe narcistische co-ouders jou altijd de schuld geven als ze de kinderen van streek maken.

 

Als je in deze situatie zit, is het belangrijk om bewust te zijn van dit gedrag en hoe het jou en je kind kan beïnvloeden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gedrag van een narcistische ouder en dat je moet proberen om kalm te blijven tijdens conflictueuze situaties.

 

Bewust ouderschap gaat over het accepteren en begrijpen van je eigen emoties en die van anderen, inclusief die van je kinderen. Het betekent ook begrip hebben voor hun behoeften en grenzen respecteren. Bewust ouderschap kan helpen bij het ontwikkelen van positieve relaties tussen ouder en kind.

 

Als co-ouder met een narcist, kun je ervoor kiezen om hulp te zoeken bij een professional op het gebied van ouderlijk gezag. Dit kan je helpen om je kinderen te beschermen en hen de emotionele ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.

 

Conclusie, bewust ouderschap en narcisme gaan niet samen. Narcistische ouders nemen geen verantwoordelijkheid voor hoe hun acties anderen laten voelen, inclusief hun eigen kinderen. Het is belangrijk om bewust te zijn van dit gedrag en jezelf en je kinderen te beschermen tegen deze destructieve invloeden. Als ouder is het onze taak om onze kinderen op een liefdevolle en empathische manier op te voeden, zodat ze kunnen opgroeien tot gezonde volwassenen die in staat zijn om positieve relaties met anderen aan te gaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.