De kostbaarheid van jouw (innerlijk) kind

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 14:20

Als ouder wil je niets liever dan dat jouw kind gelukkig en succesvol wordt. Je doet er alles aan om het de juiste richting te wijzen, zodat het kan groeien en bloeien. Alleen soms kun je daarbij doorschieten en de controle overnemen. Je wilt zo graag dat je kind slaagt, dat je het bijna verstikt met jouw liefde en bescherming.

Je kunt jezelf afvragen of dat wel de juiste manier van opvoeden is? Kunnen we onze kinderen niet beter loslaten, zodat ze hun eigen weg kunnen bewandelen? Zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken en fouten kunnen begaan? Want alleen dan leren ze wat echt belangrijk is in het leven.

Het is een uitdaging om als ouder vertrouwen te hebben in jouw kind. Om te geloven dat hij of zij zijn eigen levensweg kan bewandelen en zijn of haar eigen keuzes kan maken. Door vertrouwen te geven, geef je ook ruimte voor groei en ontwikkeling. Jouw kind heeft recht op zijn of haar eigen geboorterecht: vrijheid.

 

Daarom is het belangrijk om als ouder nieuwsgierig te zijn naar welk pad jouw kind wil volgen. Daarvoor is het nodig dat we onszelf bevrijden van onze angsten en onzekerheden, zodat we onze kinderen de vrijheid kunnen geven om zichzelf te ontdekken.

Dat betekent natuurlijk niet dat we helemaal geen grenzen meer stellen of geen advies meer geven aan onze kinderen. Het gaat erom dat we hen genoeg ruimte geven om zelfstandig beslissingen te nemen en hun eigen fouten te maken. Want alleen dan leren ze wat echt waardevol is in het leven.

 

Maar hoe doe je dat, loslaten? Het kan soms lastig zijn om als ouder de controle uit handen te geven. Het begint bij het vertrouwen hebben in jouw kind. Vertrouwen dat hij of zij zelfstandig keuzes kan maken en zichzelf kan ontdekken.

Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van jouw eigen angsten en onzekerheden. Als we ons daarvan bewust zijn, kunnen we deze emoties beter onder controle houden en niet projecteren op onze kinderen.

Verder kunnen Zijnsgeorienteerde oefeningen helpen om meer in contact te komen met jezelf en je emoties. Door regelmatig stil te staan en contact te maken met je innerlijk kind, kunnen je ook beter begrijpen wat jouw kinderen nodig hebben.

Last but not least, is het belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe ervaringen en ideeën. Laten we ons niet vastklampen aan oude patronen, maar juist flexibel blijven en ons aanpassen aan nieuwe situaties en vooral genieten!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.