De angst om niet goed genoeg te zijn houdt je in de ongezonde relatie

Gepubliceerd op 26 juni 2023 om 09:41

Als partner van een narcist kun je te maken krijgen met intense gevoelens van angst. De onvoorspelbaarheid en het gebrek aan empathie van de narcist kunnen ervoor zorgen dat je je niet veilig voelt in de relatie. Het is belangrijk om te begrijpen waar deze angsten vandaan komen en hoe je ermee om kunt gaan.

 

Een veelvoorkomende angst bij partners van narcisten is de angst om niet goed genoeg te zijn. Narcisten hebben vaak hoge verwachtingen van hun partners en kunnen deze ook regelmatig uiten op een kritische manier. Dit kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je nooit aan deze verwachtingen kunt voldoen en dat er altijd iets is wat beter kan.

 

Het is belangrijk om te beseffen dat deze kritiek niet per se iets zegt over jou als persoon, maar meer over de onrealistische verwachtingen die de narcist heeft. Probeer hier afstand van te nemen en focus op wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat maakt jou gelukkig? Waar ben jij trots op? Door je eigenwaarde niet afhankelijk te maken van wat de ander denkt of zegt, kun je meer rust vinden in jezelf.

 

Een andere veelvoorkomende angst bij partners van narcisten is de angst om alleen achter te blijven. Narcisten kunnen vaak heel charmant en charismatisch zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om los te komen uit de relatie. Daarnaast kunnen ze manipulatieve technieken gebruiken om ervoor te zorgen dat je bij hen blijft, zoals schuldgevoelens opwekken of dreigen met represailles.

 

Besef dat het niet gezond is om in een relatie te blijven waarin je je niet veilig voelt.  Je verdient een relatie waarin je jezelf kunt zijn en waarin er ruimte is voor jouw behoeften en gevoelens. Narcisten kunnen vaak heel dominant zijn in de relatie en hun wil opleggen aan de ander. Hierdoor kan het moeilijk zijn om zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen leven.

 

Weet dat verandering nodig is om meer rust en geluk te vinden in het leven. Dit betekent dat je grenzen moet stellen en duidelijk moet communiceren wat jij wel en niet accepteert in de relatie.

Onthoud dat jij de regie hebt over jouw eigen gevoelens en dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van de narcistische partner.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.