Onzichtbaarheid: het subtiele, onderhuidse proces bij narcisme in relaties

Gepubliceerd op 19 juni 2023 om 08:08

Wanneer je in een relatie zit met iemand met een narcistische persoonlijkheid, kan dit ernstige gevolgen hebben voor jouw geestelijke gezondheid en welzijn. Een van de meest voorkomende effecten is het gevoel onzichtbaar te worden.

Onzichtbaarheid komt voort uit het subtiele, onderhuidse proces van narcistisch misbruik. Het begint vaak met kleine opmerkingen of gedragingen die je misschien niet eens opmerkt. Na verloop van tijd wordt dit gedrag steeds ernstiger en destructiever.

 

Herken je dat je regelmatig kritiek krijgt op alles wat je doet of zegt. Heb je wel eens of meerdere malen te horen gekregen dat je niet slim genoeg bent om iets te begrijpen of dat je te emotioneel bent om rationele beslissingen te nemen. Dit soort opmerkingen lijken misschien onschuldig, maar ze knagen langzaam aan je gevoel van eigenwaarde.

Je begint te twijfelen aan jezelf en je capaciteiten. Je vraagt ​​je af of wat je denkt of voelt wel waar is. Dit is het begin van het verlies van jouw stem in de relatie.

Als deze kritiek en manipulatieve controle blijven toenemen, raak je steeds meer gedesoriënteerd en onzeker over wie je bent als persoon. Je begint te geloven dat niets wat je zegt, doet, voelt of denkt belangrijk meer is en je er niet toe doet.  Als gevolg daarvan word je steeds minder geneigd om jouw mening of gevoelens uit te drukken.

 

Dit is de reden dat onzichtbaarheid zo'n veilige optie lijkt. Het vermijden van conflicten is een tweede natuur voor je geworden.  Je bent bang geworden om je eigen mening te uiten uit angst voor kritiek of minachting. 

Echter betekent dit niet dat onzichtbaarheid goed is voor jouw gezondheid en welzijn. Integendeel, het gebrek aan zelfexpressie kan leiden tot depressie, angststoornissen en andere fysieke of psychische problemen.

 

Om weer controle te krijgen over jouw leven en relaties is het nodig dat jij jouw stem terug krijgt. 

Leer weer vertrouwen op jouw intuïtie. Een narcist zal vaak proberen om jouw intuïtie in twijfel te trekken door kleine opmerkingen zoals "dat is niet logisch" of "je overdrijft". Maar jouw intuïtie is waardevol en kan je helpen om de signalen van narcistisch misbruik te herkennen. Vertrouw op je gevoelens en leer jezelf uit te drukken ook als het spannend is. 

Het stellen van grenzen is essentieel in elke relatie, maar vooral bij een narcistische relatie. Je moet duidelijk zijn over wat acceptabel gedrag is en wat niet. Als iemand deze grenzen overschrijdt, moet jij bereid zijn om actie te ondernemen. 

Ook is het van groot belang om te werken aan zelfliefde. Het herstellen van jouw gevoel van eigenwaarde na een narcistische relatie kost tijd en moeite. Focus op het ontwikkelen van gezonde relaties met anderen, het vinden van activiteiten die je leuk vindt, en het investeren in zelfzorg. Je bent het immers meer dan waard! 

Reactie plaatsen

Reacties

Lidia van Ojik
9 maanden geleden

Herken dit zekerin de grote (lidiaschow)als ik voor mezelf opkwamalles weer verdraait en uiteindelijke schuld kwam toch bij terecht en maakte mij onzeker en week terug in pleasen