Zomervakantie; een heerlijkheid of een zware last?

Gepubliceerd op 18 juli 2023 om 11:59

Sommige regio's hebben al vakantie en voor andere begint het volgende week, de ZOMERVAKANTIE!

Het vraagt om te verdragen, verduren en loslaten in het moment: Van je kind houden en genieten als het lief speelt of zich zoet gedraagt, is zo vanzelfsprekend en makkelijk. Daar denk je niet eens bij na. Maar wat als je kind zich verveelt of niet goed voelt? Wat doet dat met jou? Kun jij dat verdragen of schiet je gelijk in een fix- of wegpoetsmodus?

Het ouderschap kan uitdagend zijn, vooral tijdens de vakantieperiodes.Juist op deze momenten is het zo belangrijk om aanwezig te zijn voor je kind. Juist op deze momenten kunnen we onze kinderen leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en ermee om kunnen gaan. Hierbij is het belangrijk dat wij als ouders bereid zijn om het ongemakkelijke gevoel dat dit ons brengt bij onszelf te houden en er voor ons kind te zijn in hun ongemak.

We moeten onze eigen innerlijke demonen onder ogen zien en leren hoe we ze kunnen temmen, zodat we onze kinderen de ruimte en vrijheid kunnen geven om hun eigen gevoelens te hebben. We mogen niet de verantwoordelijkheid bij hen neerleggen om ons blij en geïnspireerd te voelen. Onze kinderen hebben ons nodig om hen te helpen hun eigen emoties te begrijpen en ermee om te gaan.

Laat je af en toe eens leiden door je kind, precies hier, in het zijn, vindt jullie verbinding plaats. Verbinding die zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind.

Het kan moeilijk zijn om uit ons hoofd en onze haast te komen, maar als we dit wel doen dan zullen we merken hoeveel meer voldoening we uit het ouderschap halen. Realiseer je maar dat onze kinderen onze grootste zenmeesters zijn en dat zij ons kunnen helpen om terug te keren naar het huidige moment.

Als we leren verdragen wat er op ons pad komt, verduren wat er ongemakkelijk aanvoelt en loslaten wat niet bijdraagt aan onze innerlijke rust, dan kunnen we echt aanwezig zijn voor onze kinderen en hen helpen groeien tot gezonde volwassenen.

Fijne zomer allemaal!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.