Giftige relaties komen door je innerlijke wonden

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 08:43

Het creëren van een snelle en intense verbinding kan voelen als sterker dan alles wat je ooit hebt meegemaakt. Als je door liefde wordt gebombardeerd, is het overweldigend voor je zintuigen. Alsof je helemaal ondergedompeld bent in de ideale relatie die ze voor jou hebben opgebouwd.

 

Jij voelt je hoopvol, geliefd, betoverd en gebiologeerd. Alsof al je dromen in één keer uitkomen. Alsof alles wat je ooit wilde, vlak voor je ligt. Je neemt teleurstelling niet meer waar en wuift de alarmbellen weg en bent overgevoelig voor liefde en romantiek.

Maar deze fase gaat net zo snel als ze komt. En zodra het liefdesbombardement begint te vervagen... begint de angst, paniek en wanhoop te overheersen.

 

Het is die diepe wond die altijd al in jou aanwezig was, die ligt te wachten om geheeld te worden, ook al weet je niet wat er gebeurt of waarom.

Je bent bang dat je de verbinding verliest. En hoe intens de ander ook van je 'hield', nu verwaarlozen ze je. Ze doen alsof je er niet toe doet en dat de verbinding gewoon niet zo sterk is. Als je ze hierop aanspreekt, zeggen ze: "Je bent paranoïde, er is niets veranderd." Maar als je niets zegt, voelt het alsof je van binnen schreeuwt.

 

Giftige relaties zijn emotionele achtbanen. Je gaat van 'de beste' naar 'de slechtste' en hoe hard je ook probeert, je kunt de bochtige wegen niet recht maken. Het kan een eindeloze cyclus van pijn en verwarring zijn.

 

Vaak ontstaan deze giftige relaties ontstaan door onze innerlijke wonden. Onverwerkte trauma's uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat we ons aangetrokken voelen tot mensen die dezelfde patronen herhalen.

Als we opgroeien met onveilige hechting of misbruik, kan dit onze perceptie van liefde en relaties beïnvloeden. We kunnen onbewust proberen deze oude pijn te helen door het aangaan van destructieve relaties waarin dezelfde dynamieken zich herhalen.

 

Het doorbreken van deze cyclus begint bij zelfreflectie en het genezen van onze innerlijke wonden. Leer erkennen dat je niet verantwoordelijk bent voor het gedrag van anderen, maar wel voor hoe je ermee omgaan.

Zelfliefde en zelfzorg zijn essentieel in het proces van heling. Door jezelf te vergeven voor eventuele fouten uit het verleden en te omringen met positieve invloeden kun je jouw eigenwaarde vergroten en sterker worden in relaties.

 

Word je bewust van de rode vlaggen in een relatie. Als iets niet goed voelt of als je regelmatig gekwetst wordt, is het cruciaal om jezelf serieus te nemen en actie te ondernemen.

Giftige relaties zijn schadelijk voor ons welzijn op zowel emotioneel als fysiek niveau. Het is nooit egoïstisch of zwak om voor jezelf op te komen en een einde te maken aan een destructieve relatie.

Onthoud dat jij de controle hebt over jouw leven en jouw geluk. Je verdient liefde die echt, respectvol en gezond is. Het doorbreken van de cyclus van giftige relaties begint bij het helen van jouw innerlijke wonden.

Laat je niet langer meeslepen in de achtbaan van giftige relaties. Neem de tijd om aan jezelf te werken, om te helen en om liefde te vinden die echt de moeite waard is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.