Maskers

Gepubliceerd op 6 april 2022 om 09:29

Op het eerste gezicht leek mijn moeder een vriendelijke en charmante vrouw te zijn. Ze was altijd goed gekleed, heeft haar haren perfect gestyled en droeg make-up die haar gezicht deedstralen. Maar achter deze facade schuilt een duister geheim: mijn moeder lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

 

Als kind was ik mij hier niet bewust van. Maar naarmate ik ouder werd, begon ik te merken dat er iets niet klopte in onze relatie. Mijn moeder had twee gezichten: één voor de buitenwereld en één voor mij.

Voor anderen speelde ze een fantastische rol. Ze was vriendelijk, attent en behulpzaam. Mensen keken tegen haar op en bewonderden haar om haar charme en elegantie. Maar thuis was ze heel anders. Achter gesloten deuren veranderde ze in een monster dat geen genade kende.

Keer op keer werd ik gekleineerd, bekritiseerd en belachelijk maakte om de kleinste dingen. Als ik iets verkeerd deed, werd ik uitgescholden voor dom of lui. Als ik ergens goed in was, dan vond ze altijd wel iets om af te kraken zodat het leek alsof ik eigenlijk helemaal niet zo goed was als ik dacht.

Daarnaast beschuldigde ze me vaak van dingen die ik niet gedaan had. Ze verdraaide de waarheid en loog om haar eigen fouten te verbergen. Als ik probeerde mezelf te verdedigen, dan werd ik beschuldigd van liegen of manipulatie. Ik voelde me vaak machteloos en alleen in mijn strijd tegen haar.

 

Het was pas jaren later, toen ik al volwassen was, dat ik erachter kwam dat mijn moeder leed aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dit verklaarde veel van haar gedrag. 

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, gebrek aan empathie en het verlangen naar bewondering en aandacht van anderen. Narcisten hebben vaak problemen met relaties omdat ze erop gericht zijn om hun eigen behoeften te bevredigen zonder rekening te houden met de gevoelens of behoeften van anderen.

 

In het geval van mijn moeder betekende dit dat ze altijd op zoek was naar bewondering en aandacht. Ze wilde gezien worden als de beste, mooiste en slimste vrouw in de kamer. Dit betekende ook dat ze zichzelf altijd in een goed daglicht wilde stellen en daarvoor bereid was om over lijken te gaan.

 

Voor mij betekende dit dat ik opgroeide in een huishouden waarin maskers werden gedragen. Mijn moeder speelde een rol voor de buitenwereld terwijl ze thuis heel anders was. Ze gebruikte mij om haar eigen behoeften te bevredigen en liet me voelen alsof ik nooit goed genoeg was.

 

Voor mensen die ook opgroeien zijn met een narcistische ouder of nu in een relatie zitten met een narcist, wil ik graag meegeven dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen die dit hebben meegemaakt en er is hulp beschikbaar als je hiermee worstelt. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om deze ervaringen te verwerken en jezelf toe te staan ​​om emotioneel gezondheid na streven in plaats van te blijven vasthouden aan de negativiteit die je is aangedaan.

Het kan soms jaren duren voordat jij je realiseert dat je niet verantwoordelijk bent voor het geluk van de ander en dat het jouw taak is om jezelf te beschermen tegen giftig gedrag. Dit betekent dat je moet leren je eigen grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen. De kans is groot dat je moeite hebt met vertrouwen in anderen, omdat je bang ben dat ze uiteindelijk ook maskers zullen dragen en je zullen teleurstellen. Het is tijd om jezelf en je eigen gevoelens serieus te nemen en niet langer te onderdrukken.  Zo zul je echte verbinding gaan ervaren, in eerste plaats met jezelf en daarna met anderen. Door steun te zoeken en kwetsbaar te zijn, kun je uitgroeien tot een sterker persoon en op zoek gaan naar betere relaties in de toekomst.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.