Leeg vat

Gepubliceerd op 23 april 2022 om 09:45

Als je opgroeit binnen een gezin waarbij jouw moeder (of vader) een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, dan kan dat een enorme impact hebben op jouw leven. Het kan ervoor zorgen dat je constant bezig bent met het invullen van de innerlijke leegtes van je moeder en dat je daardoor afgesneden raakt van wie jij werkelijk bent.

 

Als dochter van een narcistische moeder weet ik als geen ander hoe lastig het kan zijn om te leven met iemand die continu bezig is met zichzelf en haar eigen behoeften. Mijn moeder was altijd op zoek naar bewondering, aandacht en energie en ik werd geacht om haar die dingen te geven. Als ik daar niet aan voldeed, kreeg ik verwijten over me heen en werd ik afgewezen.

 

Dochters van narcistische moeders hebben maar één echte functie: dienen als bron van bewondering, aandacht en energie, als afvalbak om hun eigen diep verborgen minderwaardigheidsgevoelens in te dumpen, als boksbal om hun woede op af te reageren en als pronkstuk. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf volledig wegcijfert en afgesneden raakt van wie jij werkelijk bent.

 

In mijn geval betekende dit dat ik mezelf kwijtraakte. Ik was constant bezig met het invullen van de innerlijke leegtes van mijn moeder en vergat daarbij volledig wat ik zelf wilde in het leven. Ik voelde me leeg en ongelukkig, maar wist niet hoe ik daar verandering in kon brengen.

 

Het heeft me jaren gekost om te ontdekken wie ik werkelijk ben en wat ik wil in het leven. Het begon met het erkennen van mijn gevoelens en emoties. Ik leerde dat het oké is om boos, verdrietig of teleurgesteld te zijn en dat het belangrijk is om die gevoelens toe te eigenen.

Daarnaast ben ik veel bezig geweest met innerlijk werk. Ik heb geleerd om mijn kostbaarheden, mijn onschuld en puurheid weer terug te vinden en te verinnerlijken. Dit was een proces van vallen en opstaan, maar uiteindelijk heeft het me geholpen om mijn heelheid weer te voelen.

Door dit proces heb ik ook geleerd om beter te voelen waar ik behoefte aan heb en wat wel en niet goed voor mij is waardoor ik gezondere keuzes kan maken in het leven. Daarnaast ben ik veel liefdevoller naar mezelf toe geworden , waardoor ik ook liefdevoller kan zijn naar anderen.

Nu werk ik als coach en begeleid ik mensen in hun persoonlijke ontwikkelingsprocessen. Door mijn eigen ervaringen kan ik me goed inleven in de situatie van anderen en hen helpen bij het vinden van hun eigen pad.

 

Als je zelf opgroeit binnen een gezin met een narcistische ouder, dan wil ik je graag meegeven dat er hoop is. Het is mogelijk om jezelf terug te vinden en jouw kostbaarheden weer te verinnerlijken. Dit kan een langdurig proces zijn, maar uiteindelijk zal het je helpen om meer in balans te komen en te leven vanuit jouw eigen kracht.

 

Het is belangrijk om hulp te zoeken bij dit proces. Dit kan in de vorm van therapie of coaching, maar ook door het lezen van boeken of het volgen van seminars. Het belangrijkste is dat je erkent dat er een probleem is en dat je bereid bent om aan jezelf te werken.

 

Als jij interesse hebt om hier meer over te weten, dan nodig ik je graag uit om contact met me op te nemen. Samen kunnen we kijken hoe ik jou kan helpen bij het vinden van jouw eigen pad en het verinnerlijken van jouw kostbaarheden en heelheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.