Onder druk gezet

Gepubliceerd op 2 mei 2022 om 11:01

Een moeder is normaalgesproken toegewijd aan de groei en ontwikkeling van haar dochter. Een narcistische moeder is er emotioneel gezien niet voor haar dochter en verwaarloosd haar.

Hartverscheurend en destructief is het om op te groeien met een narcistische moeder. In het begin is het nog niet zo merkbaar dat je in een incasserende rol wordt geduwd, omdat je als kind afhankelijk bent van je moeder maar naarmate de dochter mondiger wordt begint ze een grotere bedreiging voor de moeder te worden. Het gedrag van de moeder is zo onvoorspelbaar en roept angst en weerstand op.
De narcistische moeder wil namelijk het gedrag van haar dochter controleren om zo haar gevoel van eigenwaarde en haar kwetsbare ego te beschermen. Er ontstaat zo steeds meer verbaal en soms ook fysiek geweld, zeker als de dochter in de ogen van haar moeder het niet goed doet. De dochter heeft geen bestaansrecht, het recht om te bestaan hang af van de prestaties. Als de dochter niet het zelfbeeld van de moeder op kan poetsen dan krijgt ze verwijten over haar heen en zal worden afgewezen. Want dochters van narcistische moeders hebben maar één echte functie: dienen als bron van bewondering, aandacht en energie, als afvalbak om hun eigen en diep verborgen  minderwaardigheidsgevoelens in te dumpen, als boksbal om hun woede op af te reageren en als het zo uitkomt als pronkstuk. Deze tegenstrijdige motieven kunnen zich op één dag achter elkaar afwisselen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.