Onder druk gezet

Gepubliceerd op 2 mei 2022 om 11:01

Voor dochters van narcistische moeders, kan het opgroeien onder deze omstandigheden een levenslange impact hebben. Het is een pijnlijk en destructief patroon dat vaak onopgemerkt blijft in de maatschappij omdat narcistische moeders vaak heel charmant en manipulatief kunnen zijn naar de buitenwereld toe. Maar voor de dochter die dagelijks onder druk wordt gezet, kan het een hel zijn.

 

De constante kritiek, afwijzing en emotionele mishandeling kunnen leiden tot psychologische problemen zoals depressie, angststoornissen en PTSS (posttraumatische stressstoornis). De dochter groeit op met het gevoel dat ze nooit goed genoeg is en dat haar behoeften er niet toe doen. Ze kan zichzelf gaan verwijten maken voor alles wat misgaat in haar leven en heeft geen vertrouwen in haar eigen positieve kwaliteiten. Dit kan zich uitbreiden naar alle aspecten van haar leven: relaties, werk en persoonlijke ontwikkeling.

 

Vaak hebben dochters van narcistische moeders ook moeite met het aangaan van gezonde relaties omdat ze niet geleerd hebben hoe ze moeten communiceren over hun emoties en behoeften. Ze hebben geleerd om aan te passen aan de wensen van anderen om te overleven. Dit kan leiden tot codependent gedrag waarbij de dochter zichzelf wegcijfert ten gunste van anderen.

 

Een ander probleem is dat de narcistische moeder vaak probeert om de dochter te isoleren van andere familieleden of vrienden die mogelijk wel empathisch zouden kunnen zijn. Hierdoor kan de dochter zich eenzaam en geïsoleerd voelen.

 

Het kan moeilijk zijn om uit deze situatie te komen, omdat de dochter vaak geen idee heeft dat het gedrag van haar moeder abnormaal is. Ze denkt dat alle moeders zo zijn en dat ze zelf gewoon niet goed genoeg is. Het vergt veel tijd, energie en professionele hulp om te herstellen van de emotionele wonden die zijn ontstaan door het opgroeien onder druk van een narcistische moeder.

 

Een belangrijke stap in het genezingsproces is het erkennen van de schade die is aangericht en het accepteren dat dit niet normaal was. Het kan ook helpen om te praten met anderen die dezelfde ervaring hebben gehad of om professionele hulp te zoeken bij een therapeut die gespecialiseerd is in trauma's veroorzaakt door narcistische ouders.

 

Het helpt om gezonde zelfzorg te ontwikkelen om met de narcistische moeder om te gaan als er toch nog contact is. Dit kan onder meer inhouden: grenzen stellen, communiceren over behoeften en emoties, afstand nemen indien nodig en bepaalde gespreksonderwerpen vermijden.

 

Hoewel het opgroeien onder druk van een narcistische moeder hartverscheurend kan zijn, betekent dit niet dat er geen hoop is voor genezing. Met tijd, aandacht en liefdevolle zorg voor jezelf kun je leren leven zonder deze belastende last op je schouders.

 

Het is tijd om als maatschappij meer bewust te worden van deze problematiek. Er moet meer aandacht worden besteed aan de gevolgen van narcistisch misbruik en er moeten meer hulpbronnen beschikbaar zijn voor diegenen die hierdoor zijn getroffen. Het is tijd om te erkennen dat het opgroeien onder druk van een narcistische moeder geen normale of gezonde ervaring is en dat er iets aan gedaan moet worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.