Verwarring

Gepubliceerd op 24 februari 2023 om 08:38

In het midden van de chaos probeert iemand met een narcistische persoonlijkheid de illusie van eigen onschuld in stand te houden. Het is een situatie die veel mensen helaas maar al te goed herkennen. Misschien ben jij zelf wel eens slachtoffer geweest van zo'n persoon, of ken je iemand die dit heeft meegemaakt. Wat maakt deze situatie zo moeilijk en wat kun je doen om eruit te komen?

 

Laten we beginnen met het begrip 'narcisme'. Narcisme is een term die vaak wordt gebruikt om mensen te beschrijven die zichzelf als het middelpunt van de wereld zien. Ze hebben vaak weinig empathie voor anderen en zijn erg gevoelig voor kritiek. Narcistische personen hebben vaak een groot gevoel van eigenwaarde en proberen dit beeld in stand te houden door anderen ondergeschikt aan hen te maken.

 

Deze dynamiek kan leiden tot manipulatie, gaslighting (het ontkennen van feiten of ervaringen) en emotioneel misbruik. Slachtoffers in deze situaties voelen zich vaak niet begrepen, gezien of gehoord. Ze kunnen hun eigen realiteit gaan betwijfelen en verstrikt raken in de dader/slachtoffer dynamiek.

 

Maar hoe kom je hieruit? Hoe vind je weer grip op je eigen leven als iemand anders constant jouw realiteit ter discussie stelt?

 

Een belangrijke sleutel ligt in het terugkeren naar binnen. In plaats van te blijven vechten voor erkenning en begrip buitenaf, is het nodig om naar binnen te keren en aandacht te geven aan je eigen emoties en behoeften.

 

Als je merkt dat iemand jouw realiteit ter discussie stelt, probeer dan niet te blijven hangen in het gevecht om gelijk. Dat is namelijk precies wat de narcistische persoon wil: alle aandacht op zichzelf vestigen en jou in een verdedigende positie dwingen. In plaats daarvan kun je je richten op wat er bij jou van binnen gebeurt. Wat voel je? Welk deel van jou ervaart stress of angst? Waar heb jij behoefte aan?

 

Door deze vragen te stellen en hier bewust naar te luisteren, kun je weer grip krijgen op je eigen emoties. Je kunt leren om voor die delen van jou die zich niet begrepen, gezien, gewaardeerd of gehoord voelen te zorgen zonder afhankelijk te zijn van erkenning buitenaf.

 

Dit betekent niet dat je nooit meer met de narcistische persoon hoeft om te gaan, maar wel dat je leert om zelfbewuster en sterker in het leven te staan. Je kunt terugkomen bij wie jij bent als persoon en wat jij belangrijk vindt, zonder dat dit wordt beïnvloed door de ander.

 

Het is belangrijk om hierbij ook grenzen aan te geven naar de narcistische persoon toe. Dit betekent dat je duidelijk maakt wat wel en niet acceptabel is voor jou. Het kan zijn dat de ander hier niet altijd blij mee is, maar het is wel nodig om jezelf te beschermen en je eigen grenzen te bewaken.

 

In het midden van de chaos probeert iemand met een narcistische persoonlijkheid de illusie van eigen onschuld in stand te houden. Maar dit betekent niet dat jij in deze chaos vast hoeft te blijven zitten. Door naar binnen te keren en aandacht te geven aan je eigen emoties en behoeften, kun je weer grip krijgen op jouw leven. Zo kun je leren om steviger in het leven te staan en zelfbewuster keuzes maken die bij jou passen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.