Verantwoordelijkheid & Narcisme

Gepubliceerd op 9 mei 2023 om 13:48

Verantwoordelijkheid nemen is een belangrijk onderdeel van het volwassen leven. Het gaat erom dat je de consequenties van je beslissingen en daden onder ogen ziet en daarvoor verantwoordelijkheid neemt. Mensen met een narcistische persoonlijkheid hebben echter vaak moeite met het nemen van verantwoordelijkheid. Ze zijn gericht op hun eigen behoeften en vinden het moeilijk om rekening te houden met anderen.

 

Narcisme wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, gebrek aan empathie voor anderen en de behoefte aan bewondering. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis hebben vaak het idee dat ze bijzonder zijn en meer recht hebben op succes dan anderen. Ze willen graag bewonderd worden, maar hebben tegelijkertijd weinig interesse in anderen.

Een narcist zal altijd proberen om controle te houden over anderen en manipuleert vaak om dit te bereiken. Ze willen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden, omdat dit zou betekenen dat ze fouten kunnen maken of dat ze zichzelf kwetsbaar opstellen. In plaats daarvan blijven ze liever achter de schermen manipuleren, zonder dat anderen doorhebben wat er aan de hand is.

Dit gedrag kan leiden tot problematische situaties waarbij anderen de dupe worden van de acties van de narcist. Bijvoorbeeld wanneer iemand met een narcistische persoonlijkheid niet wil toegeven dat hij of zij fout zat in een bepaalde situatie, waardoor andere mensen onnodig benadeeld worden.

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat het gedrag van een narcist niet persoonlijk op jou gericht is. Het gaat erom dat zij zichzelf belangrijk vinden en daarbij andere mensen soms onbedoeld schaden. Het is dan ook van groot belang om uit de dynamiek van dader en slachtoffer te stappen, door grenzen te stellen.

Het kan lastig zijn om grenzen te stellen bij iemand met een narcistische persoonlijkheid, omdat ze vaak manipulatief zijn en je proberen te overtuigen dat jij degene bent die fout zit. Toch is het belangrijk om voor jezelf op te komen, zonder je schuldig te voelen of jezelf kleiner te maken dan je bent.

Een manier om dit te doen is door zelfwaarde op te bouwen. Door vertrouwen in jezelf en je eigen capaciteiten krijg je meer grip op de situatie. Zorg ervoor dat je rotsvast in jezelf verankert bent, zodat je verantwoordelijkheid kunt terugleggen waar deze hoort: bij de narcist.

Verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen daden is een belangrijke stap naar volwassenheid en gezonde relaties met anderen. Voor mensen met een narcistische persoonlijkheid kan dit echter moeilijk zijn, omdat ze vaak gericht zijn op hun eigen behoeften en weinig rekening houden met anderen. Door grenzen te stellen en zelfwaarde op te bouwen, kun je echter uit de dynamiek van dader en slachtoffer stappen en verantwoordelijkheid terugleggen waar deze hoort.

 

Als je beter inzicht wilt krijgen in de dynamiek tussen jou en de narcist en hoe je hiermee kan omgaan kan ik je als  gediplomeerd coach en ervaringsdeskundige, gespecialiseerd in het werken met narcisme, ondersteunen in jouw proces.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.