Het verschil tussen oprechte vriendelijkheid en manipulatie

Gepubliceerd op 15 mei 2023 om 08:58
Narcistische manipulatie

Narcistisch misbruik kan een diepgaande invloed hebben op hoe we ons voelen over de mensen om ons heen. Het kan leiden tot wantrouwen tegenover anderen, waardoor we soms zelfs aardige gebaren van anderen met argwaan bekijken. Het is normaal dat je je zo voelt na narcistisch misbruik en daarom is het is belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt en hoe je hiermee om kunt gaan.

 

 

Een van de dingen die narcisten doen, is conditioneren. Ze idealiseren je in het begin en zorgen ervoor dat jij je geliefd en gewaardeerd voelt. Wanneer de relatie vordert en de narcist zijn grip op jou heeft versterkt, begint hij of zij jou te devalueren. Dit betekent dat jij minder goed behandeld wordt dan voorheen. Dit patroon van idealiseren en devalueren kan jaren aanhouden.

 

Door deze afwisselende strategische behandeling wordt jij geprogrammeerd om altijd op je hoede te zijn voor wat er komen gaat. Je begint te anticiperen op deze slechte behandeling en wordt steeds meer hyperalert op mogelijke dreigingen of problemen.

Wanneer een ander persoon dan vriendelijk of attent tegen je is, kun je dit wantrouwen omdat je denkt dat er altijd een "catch" moet zijn. Omdat narcisten vaak iets terug verwachten voor elke gunst die ze doen, denken slachtoffers vaak dat anderen ook zo zijn. Dit wantrouwen zorgt ervoor dat jij je afvraagt wie je nou echt kunt vertrouwen. Je vraagt je af of iemand echt meent wat hij of zij zegt of alleen maar vriendelijk is om iets te krijgen. Dit kan leiden tot een gevoel van isolement en afstandelijkheid van anderen.

 

Er is een verschil tussen oprechte vriendelijkheid en manipulatie. Het is belangrijk om te leren hoe je dit verschil kunt herkennen, zodat je niet in de valkuil van de narcist terechtkomt.

Oprechte vriendelijkheid komt voort uit een gevoel van mededogen, empathie en genegenheid voor anderen. Mensen die oprecht vriendelijk zijn, willen niets terug voor hun goede daden - ze doen het gewoon omdat ze willen helpen of ondersteunen.

Manipulatie daarentegen komt voort uit egoïsme en zelfzuchtigheid. Een manipulator doet dingen voor anderen om iets terug te krijgen - meestal macht of controle over de ander. Ze willen dat jij hen bewondert of respecteert, dus gebruiken ze aardige gebaren als middel om dat te bereiken.

 

Het is belangrijk om deze subtiele verschillen te begrijpen wanneer je probeert te bepalen wie je wel of niet kunt vertrouwen na narcistisch misbruik. Het is daarom uiterst belangrijk om je weer met je lichaam te verbinden en te luisteren naar de signalen van je lichaam. Als je je bewust bent van deze signalen, kun je beter worden in het onderscheid maken tussen mensen die ons oprecht goed willen doen en mensen die ons proberen te manipuleren.

Zo kun je jezelf weer openstellen voor de mogelijkheid van oprechte vriendschap en liefde, zonder onnodig wantrouwen. Leer om anderen weer te vertrouwen door je te concentreren op hun daden in plaats van de woorden die ze gebruiken. en richt je op mensen die consistent aardig zijn en waarvan je voelt  en weet dat ze geen verborgen agenda hebben.

 

Het kost tijd om dit wantrouwen na narcistisch misbruik te overwinnen, maar het is zeker mogelijk! Door jezelf bewust te maken van deze subtiele verschillen tussen oprechte vriendelijkheid en manipulatie, kun je beginnen met het heropbouwen van vertrouwen in anderen en weer open staan ​​voor nieuwe relaties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.