Genezen van narcistisch misbruik: Er is geen directe weg

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 10:23

Wanneer je te maken hebt (gehad) met narcistisch misbruik, kan het voelen alsof je vastzit in een eindeloze cyclus van pijn en verdriet. De persoon die ooit zo liefdevol en zorgzaam leek, heeft zich nu getransformeerd tot iemand die alleen maar bezig lijkt te zijn met het uitputten van jouw geestelijke gezondheid.

 

Het kan moeilijk zijn om de juiste weg te vinden naar genezing, omdat er geen directe route is. Genezing is gevuld met ups en downs en wendingen; goede dagen en slechte dagen; momenten van hopeloosheid en geloof; dagen waarop je groeit en dagen waarop je twijfelt of je überhaupt vooruitgang hebt geboekt.

 

Dit betekent niet dat je permanent beschadigd, defect of gebroken bent. Het betekent simpelweg dat wat je hebt meegemaakt echt was, veelbetekenend was, en niet gemakkelijk was. En hoewel het misschien voelt alsof er geen einde komt aan de pijnlijke herinneringen, ben jij al veel verder gekomen dan je misschien denkt.

 

Je bent al zoveel wijzer geworden over narcisme en trauma banden dan 6 maanden geleden, een jaar geleden, vijf jaar geleden.  Dat toont aan hoever jij al gekomen bent in jouw genezingsproces.

In deze lange weg naar heling is het belangrijk om niet alleen te kijken naar waar je wilt zijn, maar ook naar hoe ver je al bent gekomen. Kijk niet zo lang naar het misbruik van de narcist dat je jouw eigen kracht niet meer ziet. Zie jouw pijn niet als zwakte, want eigenlijk is het het bewijs van jouw vriendelijke hart en jouw fundamentele goedheid. 

Het is oké om ups en downs te hebben tijdens het genezingsproces; dit is namelijk precies hoe genezing voelt. Het is belangrijk om jezelf daarom ook niet te bekritiseren voor deze ups en downs.

 

Waar sta jij momenteel in jouw genezingsproces? Wat zou je willen vertellen aan jouw jongere zelf over de reis van genezing van narcistisch misbruik? Hieronder volgen enkele tips die jou kunnen helpen bij het vinden van de weg naar een gezonde toekomst.

 

Tip 1: Coaching door middel van Zijnsoriëntatie

Door middel van zijnsgeoriënteerde therapie kun jij leren omgaan met triggers en emoties, leer jij meer over loyalitietsconflicten, overlevingsstrategieen en bouw jij aan zelfvertrouwen, zelfliefde en eigenwaarde.

 

Tip 2: Omring jezelf met positieve mensen

Omring jezelf met mensen die positief ingesteld zijn, mensen die respectvol met elkaar omgaan, mensen die aardig zijn en mensen die een goede invloed op jou hebben. Zorg ervoor dat deze mensen geen negatieve energie meebrengen in jouw leven en dat zij jouw genezingsproces ondersteunen.

 

Tip 3: Vergeef jezelf en anderen

Een belangrijk onderdeel van het genezingsproces is het leren vergeven van jezelf en anderen. Het kan zijn dat jij boos bent op de narcist, of misschien zelfs op jezelf omdat jij denkt dat jij het allemaal anders had moeten doen. Het is belangrijk om te beseffen dat je deze emoties in jezelf mag gaan verwelkomen zodat je ze daarna kunt loslaten en jij weer verder kunt met jouw leven.

 

Tip 4: Neem de tijd

Genezen van narcistisch misbruik kost tijd. Het kan niet binnen een paar dagen of weken gebeuren; dit vergt maanden of zelfs jaren. Geef jezelf de ruimte om te helen en forceer niets wat nog niet goed voelt. Vertrouw op jouw eigen tempo. 

 

Tip 5: Werk aan zelfliefde

Zelfliefde is essentieel bij het genezen van narcistisch misbruik. Door aan zelfliefde te werken kun jij leren loslaten, grenzen stellen, positieve relaties aangaan met anderen, en uiteindelijk weer gelukkig worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.