Eerlijkheid en rechtvaardigheid, is dat mogelijk met een narcistische partner?

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 09:19

Wat maakt dat narcisten niet geven om wat eerlijk is? Hoe komt het dat ze zo zijn gericht op hun eigen behoeften en verlangens?

 

Het antwoord ligt in hun diepgewortelde onzekerheden en gebrek aan empathie. Narcisten zijn vaak opgegroeid in een omgeving waarin ze werden geprezen voor hun prestaties en uiterlijk, maar niet voor wie ze werkelijk zijn als persoon. Hierdoor ontwikkelen ze een vals gevoel van superioriteit en geloven ze dat ze beter zijn dan anderen.

 

Dit gevoel van superioriteit wordt versterkt door de manier waarop narcisten zichzelf presenteren aan anderen. Ze zijn vaak charmant en zelfverzekerd, waardoor het lijkt alsof ze alles onder controle hebben. Maar achter deze façade schuilt een diepe angst om kwetsbaar te zijn of de controle te verliezen.

 

Om deze angsten te camoufleren, gebruiken narcisten manipulatieve technieken om anderen te beheersen. Ze liegen, bedriegen en verdraaien de waarheid zo dat het hen goed uitkomt.

Een gebrek aan empathie is ook een van de redenen dat narcisten zo weinig respect tonen voor wat eerlijk is.

 

In relaties kunnen narcisten liegen over hun verleden, hun gevoelens verbergen of anderen de schuld geven voor hun fouten. Ze kunnen ook eisen stellen aan hun partner zonder rekening te houden met diens behoeften of gevoelens.

 

Op het werk kunnen narcisten bijvoorbeeld roddelen over collega's om hun eigen positie te verbeteren, taken op anderen afschuiven en credit nemen voor het werk van anderen.

 

Wat kun jij doen om dicht bij jezelf te blijven en jouw eigen waarde te behouden?

 

1.Leer je grenzen aan te geven en te handhaven. Maak duidelijk dat je niet accepteert dat er misbruik wordt gemaakt van jouw goedheid.

2. Cultiveer innerlijke rust en veiligheid. Narcisten kunnen snel boos en agressief gedrag vertonen als ze uitgedaagd worden. Blijf rustig en kalm tijdens interacties met hen, zelfs als ze proberen je uit de tent te lokken.

3. Leer weer vertrouw op je intuïtie. Als iets niet goed voelt, is het waarschijnlijk ook niet goed. Als je denkt dat een narcist probeert je te manipuleren, neem dan afstand van de situatie totdat jij je weer veilig voelt.

4. Pas gezonde zelfzorg toe. Daarvoor is het nodig dat je inzicht krijgt in welke reflexmatige zelfzorg je hebt aangeleerd en deze te transformeren naar gezonde zelfzorg.

5. Zoek professionele hulp: Een ervaringsdeskundige coach of therapeut kan helpen omgaan met de emotionele impact van een relatie met een narcist.

 

Er zijn veel mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten en eruit zijn gekomen. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kun je leren hoe je jezelf beschermt tegen desctructief gedrag en je eigenwaarde kunt behouden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.