Emotionele Beschikbaarheid: Het Hart van Ware Connectie

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 09:03

Wat is Emotionele Beschikbaarheid?

Emotionele beschikbaarheid klinkt misschien als een term die je zou tegenkomen in een zelfhulpboek dat stof verzamelt op je plank. Maar in werkelijkheid is het een van de meest fundamentele aspecten van echt menselijke connectie.

Stel emotionele beschikbaarheid voor als de brug tussen twee mensen; het is wat ons in staat stelt om niet alleen onszelf volledig te ervaren, maar ook diep verbonden te zijn met een ander. Het gaat erom dat je aanwezig bent met je emoties, ze erkent, ze benoemt, en hetzelfde doet voor de ander. Het is het tegenovergestelde van emotionele afhankelijkheid, waarbij je emoties afhankelijk zijn van de ander, in plaats van vanuit een plek van zelfbewustzijn te komen.

 

Het is niet altijd gemakkelijk om emotioneel beschikbaar te zijn. Soms, door een wervelwind aan redenen, vinden we onszelf afgesloten, onbewust of niet, van onze eigen emoties of die van anderen.

Misschien heb je jezelf wel eens betrapt op het denken: "Waarom begrijpt mijn partner mij niet?" of "Ik wou dat ik kon uitleggen hoe ik me echt voel."

In een wereld waar de nadruk vaak ligt op het rationele boven het emotionele, kan het zijn dat jij jezelf of de ander als  emotioneel afgesloten ervaart. 

 

Hoe ga je van emotioneel afgesloten naar emotioneel beschikbaar? 

Het klinkt als een cliché, maar zelfkennis is echt de eerste stap. Dit betekent tijd nemen om echt in contact te komen met je emoties, ze te erkennen, en te begrijpen waarom je voelt wat je voelt.

Je kunt dat doen door de stappen te volgen die in de afbeelding en hieronder genoemd zijn; 

1 het is ok om te voelen wat jij voelt. 

2 vind het juiste moment om emoties te doorvoelen

3 Blijf bij de emotie of het gevoel, er is geen goed of fout

4 Na verloop van tijd zullen de lastigheden transformeren

5 Je ervaart je kwaliteiten weer en voelt je krachtig en vrij

 

Vanuit die vrije plek kun je weer in contact treden met de ander, want emotionele beschikbaarheid gaat hand in hand met open communicatie. Op deze manier kun jij je emoties uiten op een gezonde, constructieve manier. En ja, dit vraagt soms kwetsbaar te zijn, wat spannend is. Weet dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is ; het is juist een teken van kracht!

 

Emotionele beschikbaarheid gaat niet alleen over jou; het gaat ook over hoe je reageert op de emoties van anderen. Dit betekent actief luisteren, echt horen wat de ander te zeggen heeft, zonder direct te oordelen of oplossingen aan te dragen. Emotionele beschikbaarheid de sleutel is tot échte, diepe verbindingen. Het stelt ons in staat om volledig aanwezig te zijn in het moment, in onze relaties, en in ons leven.

Het is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt, maar iets dat groeit en evolueert. Emotionele beschikbaarheid is niet alleen een mooi ideaal; het is een essentieel onderdeel van mens-zijn. Het gaat erom dat je jezelf en anderen ziet, echt ziet, en dat je de moed hebt om je hart open te stellen. Het is een reis die elke stap waard is!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.